Zo ziet een maagband eruit.

foto-maagband

Een maagband wordt om het bovenste deel van de maag geplaatst, waardoor de maag in tweeën gedeeld wordt.

De kleinste bovenste maagzak kan maar een kleine hoeveelheid voedsel bevatten. De rest van de maag ligt onder de band. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een kleine opening die door de band wordt gemaakt. Het duurt langer voordat het voedsel uit de bovenste maagzak loopt, waardoor men langer een voller gevoel heeft.

Éen van de grote voordelen van de maagband is dat de bandopening verstelbaar is, waardoor de diameter gevarieerd kan worden. Het binnenoppervlak van de band bevat een ballon die door een slangetje verbonden is met een reservoir dat tijdens de operatie onder de huid in de buik wordt geplaatst. Na de operatie kan de chirurg de bandopening groter of kleiner maken door met een fijne naald door de huid heen in het reservoir te prikken en vloeistof toe te voegen of af te zuigen om de ballon te vullen of te legen. Op deze manier kan de opening worden gevarieerd.

Kommentieren